Kvalificirano digitalno potrdilo

Kaj je kvalificirano digitalno potrdilo?

 • Kvalificirano digitalno potrdilo omogoča dokazovanje vaše istovetnosti v digitalnem svetu.
 • Namenjeno je dokazovanju identitete podpisnika e-dokumenta, zagotavljanju celovitosti podatkov in zaščiti pred spreminjanjem e-dokumenta.
 • Uporabljajo ga lahko fizične in pravne osebe za poslovanje z bankami (npr. večino bank v regiji srednje in JV Evrope) in državo (npr. spletni portali kot so eDavki, eUprava, Spot, zVem itd.) ter pri ostalih storitvah in situacijah, kjer je treba zagotoviti nedvoumno identifikacijo ali avtorizacijo posameznika s pomočjo digitalnega podpisa.
 • Veljavno je kot sredstvo elektronske identifikacije in omogoča tvorjenje elektronskega podpisa v skladu s 25. členom Uredbe eIDAS.
 • Pridobi se lahko v obliki osnovnega potrdila, pri katerem se zasebni ključ potrdila hrani na uporabnikovem računalniku ali potrdila na QSCD napravi – pametni kartici ali USB ključu, pri katerem se zasebni ključ potrdila hrani na QSCD napravi.

Kako se pridobi kvalificirano digitalno potrdilo?

 • Za pridobitev kvalificiranega digitalnega potrdila je treba izpolniti vlogo in jo oddati v registracijski pisarni, kjer se opravi tudi identifikacija.
 • Fizična oseba mora oddati vlogo sama, za pravno osebo jo lahko odda zakoniti zastopnik pravne osebe ali od njega pooblaščena oseba, skupaj z zaposlenim, ki bo imetnik potrdila.
 • Prevzem osnovnega kvalificiranega digitalnega potrdila se opravi na spletni strani Rekono s pomočjo referenčne številke in gesla za prevzem, ki sta dostavljena po elektronski pošti in SMS-sporočilu.
 • Aktivacijski kodi sta veljavni 60 dni od datuma izdaje. Če uporabnik v tem času ne opravi prevzema, mora ponovno oddati novo vlogo v registracijski pisarni.
 • Po pridobitvi je priporočena uporaba na zunanji QSCD napravi kot je npr. USB ključek ali pametna kartica.
 • Ob naročilu potrdila na zunanji QSCD napravi prejme uporabnik QSCD napravo z dvema kvalificiranima digitalnima potrdiloma (prvo za avtentikacijo in napredni elektronski podpis, drugo za kvalificirani elektronski podpis) s pisemsko pošiljko in kodo za dostop do QSCD naprave (PIN/PUK kodo) s storitvijo varnega elektronskega vročanja.

Cenik

Vrsta potrdila Osnovno Na pametni kartici Na USB ključu

Cena za fizične osebe z DDV

📝 Izpolni vlogo

18,00 EUR
95,00 EUR
110,00 EUR

Cena za pravne osebe z DDV

📝 Izpolni vlogo

36,00 EUR
100,00 EUR
115,00 EUR

Cena za elektronski žig z DDV

📝 Izpolni vlogo

100,00 EUR
/
115,00 EUR

Storitve identitete in zaupanja

Pomoč

Za podporo pri naročanju ali uporabi storitev nam pošljite sporočilo na e-poštni naslov:

E-novice

Prijavite se na Posita e-novice in ostanite obveščeni o naši ponudbi, storitvah, nasvetih, aktualnem in trendih iz sveta IT.