Zaupanja vredno podatkovno središče za bančne posle

Večina digitalnega poslovanja v Sloveniji se izvaja na Halcomovih strežnikih v podatkovnem središču Posita.

Halcom je tisto informacijsko podjetje, ki je v zadnjih 30 letih oblikovalo razvoj digitalnega bančništva v Sloveniji ter na Balkanu. Danes s storitvami zaupanja v oblaku razširja svoje kompetence v zagotavljanje varnega digitalnega poslovanja.

Izziv: znižanje stroškov podatkovnega središča

Poleg razvoja programske opreme za digitalno bančništvo je ena od poglavitnih dejavnosti Halcoma njihova certifikatna agencija. Zaradi gospodarnosti so se v podjetju odločili, da bodo podatkovno središče za delovanje Halcom-CA prenesli v zunanje izvajanje.

“Vzdrževanje lastnega podatkovnega središča je z vidika stroškov potratno. Podjetje samo ne more zagotavljati ekonomije obsega. Poleg tehničnih kadrov za informacijsko infrastrukturo je potrebnih ogromno dodatnih tehničnih služb za vzdrževanje objekta in podporno infrastrukturo, kot so agregati, protipožarna zaščita, hlajenje, varovanje, senzorika … Bolj optimalno se je povezati z izvajalcem storitev, ki ima 50 omar, kot da sami izvajamo vse za dve omari,” je povedal Gregor Pelhan, direktor operacij in produkcije v podjetju Halcom d. d.

Rešitev: premium varnost v podatkovnem središči Posita

Ob raziskavi ponudbe so ugotovili, da je Pošta Slovenije v njihovi bližini, torej v Ljubljani z okolico, edini ponudnik, ki jim je lahko zagotovil dovolj varnostnih con za potrebe izvajanja digitalnih storitev. “Podatkovno središče Posita se je izkazalo kot optimalna rešitev. Poleg stroškovne učinkovitosti zagotavlja varovanje 24/7, upravljanje informacijske varnosti v skladu z zahtevami ISO 270001 in ob vsem tem nudi visoko profesionalnost storitve, ki je še posebej pomembna za ohranjanje zaupanja v naši dejavnosti,” je izpostavil Pelhan.

V podatkovno središče Posita so prenesli del informacijske infrastrukture, saj delujejo sočasno iz dveh podatkovnih središč. V podatkovnem centru imajo v Lampertz celici najeti dve strežniški omari, do katerih lahko dostopajo samo pooblaščene osebe. “Zgodilo se je tudi, da so našim zaposlenim zavrnili dostop, ker niso bili na seznamu avtoriziranih oseb ali pa jim je poteklo dovoljenje. Napaka je bila naša. Smo zelo zadovoljni, da je sistem učinkovit,” je dejal Pelhan.

Halcomova strežniška infrastruktura v Positi je z medmrežjem povezana prek najetega temnega vlakna njihovega ponudnika. Odločili so se za lastne komunikacijske poti, čeprav paket gostovanja že vključuje tudi storitev dostopa. Tako uporabljajo prostor ter storitve varovanja, napajanja, hlajenja in zaščite.

“Podatkovno središče Posita se je izkazalo kot optimalna rešitev. Poleg stroškovne učinkovitosti zagotavlja varovanje 24/7, upravljanje informacijske varnosti v skladu z zahtevami ISO 270001 in ob vsem tem nudi visoko profesionalnost storitve, ki je še posebej pomembna za ohranjanje zaupanja v naši dejavnosti.”

Glavna korist: zadovoljstvo z osebjem in s storitvijo

Gregor Pelhan je pri sodelovanju s Posito izpostavil sodelovanje z Andrejem Kranjcem in Alešem Zadnikom. »V primeru zapleta sta na voljo tudi ponoči, brez slabe volje in vedno z nasmehom, kar je izredno pomembno, ko zaupaš tako ključno in varnostno občutljivo storitev zunanjemu izvajalcu.” V podjetju že razmišljajo tudi o najemu nadomestnega podatkovnega središča, ki ga bodo predvidoma vzpostavili v Positinem podatkovnem središču v Mariboru.

Preverite optimalno rešitev za vaše nadomestno podatkovno središče!

Za več informacij kontaktirajte:

LinkedIn
Twitter
Facebook
Email

Izberite prave storitve in rešite za vaše izzive

E-novice

Prijavite se na Posita e-novice in ostanite obveščeni o naši ponudbi, storitvah, nasvetih, aktualnem in trendih iz sveta IT.