Varno podatkovno središče za vodilno tržno-komunikacijsko podjetje

V podjetju Pristop mirno spijo, odkar je strežniška infrastruktura nameščena v podatkovno središče Posita.

Podjetje Pristop je med vodilnimi ponudniki storitev s področja poslovnega svetovanja, korporativnega in tržnega komuniciranja ter digitalnega in izkustvenega trženja v 5 državah jugovzhodne Evrope. Poslovna skupina Pristop združuje 10 podjetij in kompetenčnih centrov, ki z več kot 250 sodelavci izpolnjujejo pričakovanja najbolj zahtevnih organizacij v regiji.

Izziv: obnova sistema hlajenja in neprekinjenega napajanja

Pristop deluje že več kot 25 let. Pred 3 leti so se srečali s potrebo po obnovi sistema hlajenja in neprekinjenega napajanja v lastnem strežniškem prostoru. “Naneslo je, da sem ravno tedaj prisostvoval nekemu dogodku, na katerem je bila predstavljena storitev najema strežniških omar v podatkovnem središču Posita,” je povedal Ivo Jazbec, vodja informatike v podjetju Pristop. “Potem sem se še posebej dobil z Andrejem Kranjcem, ki je predstavil način najema in cene. Ugotovili smo, da se bolj splača našo že konfigurirano opremo namestiti v najeto strežniško omaro.”

Že samo zamenjava baterij v sistemu UPS ter pregled in čiščenje hladilnega sistema bi Pristop tedaj stala toliko, kot enoletni najem prostora v zunanjem podatkovnem središču. Odtehtalo je tudi to, da so že pred prenosom konsolidirali strežniško opremo, zato so lahko vse naprave, ki so prej zasedale več omar, spravili v eno samo strežniško omaro.

Tako Ivo Jazbec: “Stari strežniški prostor je postal prevelik in posledično vzdrževanje čez celo leto kar drago.”

Rešitev: najem strežniške omare v podatkovnem središči Posita

S še enim podjetjem, ki je že gostovalo v podatkovnem središču Posita, so se dogovorili za deljenje strežniške omare tako, da so jo v celoti zapolnili. V najeto strežniško omaro so namestili tri fizične strežnike, na katerih deluje okrog 40 virtualnih strežnikov, požarno pregrado ter napravo za VPN-povezovanje. Namestili so še diskovno polje za dokumente datotečnega strežnika ter ostalih poslovnih aplikacij. Postopoma prehajajo na sodelovanje v oblaku, pri čemer za povezovanje do medmrežja uporabljajo 1-gigabitno simetrično povezavo.

“Povezava z novimi procesnimi prostori poteka preko najete linije s prenosom 10 gigabitov, tako da sploh ne čutimo, da imamo strežniške sisteme dislocirane,” je izpostavil Ivo Jazbec.

V strežniški omari deluje tudi strežnik za varnostno shranjevanje, ki pa ga bodo v bližnji prihodnosti prenesli v oddaljeno podatkovno središče Posita in tako zadostili varnostnim zahtevam po več kot 60 kilometrski oddaljenosti ter drugem potresnem območju.

“Povezava z novimi procesnimi prostori poteka preko najete linije s prenosom 10 gigabitov, tako da sploh ne čutimo, da imamo strežniške sisteme dislocirane.”

Glavna korist: zadovoljni, ker lahko popolnoma zaupajo

Kot je še povedal Ivo Jazbec, so s storitvijo zadovoljni, saj se zavedajo, da je njihova strežniška oprema v varnih rokah: “Mirno spimo. Dostop je urejen, točno se ve, kdo lahko dostopa. Kot IT-jevec sem bil v vseh teh letih samo trikrat v tem sistemskem prostoru.” Poleg tega lahko zunanjim uporabnikom, na primer dobaviteljem strežniške opreme, hitro dodajajo in odvzemajo dostopne pravice.

Delovanje opreme spremljajo oddaljeno z nadzornim sistemom, kar pogodbenim partnerjem oziroma ponudnikom opreme omogoča, da v primeru težav ukrepajo takoj.

Preverite optimalno rešitev za vaše nadomestno podatkovno središče!

Za več informacij kontaktirajte:

LinkedIn
Twitter
Facebook
Email

Izberite prave storitve in rešite za vaše izzive

E-novice

Prijavite se na Posita e-novice in ostanite obveščeni o naši ponudbi, storitvah, nasvetih, aktualnem in trendih iz sveta IT.