Na hektično stanje v poslu lokalna informacijska infrastruktura ne more odgovoriti

Izredne razmere so pokazale vse pomanjkljivosti v poslovnih informacijskih sistemih. Povečane obremenitve zaradi spremenjenih vzorcev uporabe kot posledice oddaljenega dela, ponovnih zagonov dejavnosti ter vseh nedokončanih oziroma prekinjenih informacijskih projektov, so lokalno informacijsko infrastrukturo pripeljale do skrajnih meja delovanja. Da bi bila mera polna, so prekinitve oskrbnih verig zadele tudi dobavo računalniške strojne opreme, vključno s strežniškimi in pomnilniškimi sistemi.

Storitve računalništva v oblaku so se v letošnjem letu pokazale kot učinkovita rešitev za zagotavljanje procesnih in pomnilniških kapacitet. »Številna podjetja so se obrnila na nas, da bi jih podprli v tistih res težkih razmerah. Imeli so probleme z osebjem in z dobavo strežniških sistemov, pri čemer so morale informacijske storitve, ki so bile precej bolj obremenjene, delovati le še bolj zanesljivo. Nihče si ni mogel privoščiti, da že ob tako manjšem obsegu poslovanja in upadu prihodkov ne bi mogel delati,« je povedal Iztok Renčelj, direktor Posita, d. o. o.

Znanje, izkušnje in vodilne tehnologije prevesijo tehtnico

V nasprotju z izzivi, s katerimi so se srečevale interne ekipe informatikov v podjetjih, so v Positi ves čas izrednih razmer zagotavljali nespremenjeno, vrhunsko razpoložljivost svojih podatkovnih centrov in storitev. »Pravzaprav gre zasluga odlični organizaciji in kakovostni tehnologiji. Sistem upravljanja z varnostnimi tveganji ISO 27001:2013 smo nadgradili s posebnimi zdravstveno-varnostnimi ukrepi in krizno organizacijo dela. Ljudje so dali vse od sebe. Z vidika zanesljivosti se je ponovno izkazala tehnologija HPE, s katero smo ohranjali razpoložljivost informacijskih storitev na ravni Tier 3,« je izpostavil Renčelj.

"Pravzaprav gre zasluga odlični organizaciji in kakovostni tehnologiji."

Storitve informacijske infrastrukture Posita delujejo na potrojeni strojni opremi HPE, ki poleg 99,985-odstotne zanesljivosti zagotavlja hitro dodajanje kapacitet in s tem pravočasen odziv na zahteve trga. Po drugi strani uporabnikom omogoča enostavno prilagajanje procesnih in pomnilniških zmogljivosti glede na dejanske poslovne in aplikativne zahteve – brez večmesečnega čakanja na dostavo strojne opreme, visokih stroškov vzpostavitve sistemov in dragih začetnih investicij.

Kot pravi Renčelj, igrajo pri kakovosti informacijskih storitev še posebej pomembno vlogo dobre prakse. »V Positi imamo pravzaprav dolgoletno tradicijo zunanjega izvajanja informacijskih storitev. Tovrstne storitve namreč v okviru Skupine Pošte Slovenije ponujamo že dve desetletji, pri čemer naše podatkovne centre stalno posodabljamo in dograjujemo. S partnerskim podjetjem smo šli celo v skupni razvoj kontejnerskih podatkovnih centrov, s katerimi še povečujemo našo prilagodljivost poslovnim uporabnikom.«

V primerjavi s storitvami podatkovnih središč v drugih državah ali oblačnimi storitvami globalnih ponudnikov svojo odlično uporabniško izkušnjo nadgrajujejo s tehnično in uporabniško podporo v slovenskem jeziku.

Kriza je čas za priložnost: prvi oblak Microsoft Azure Stack Hub v Sloveniji

V drugem četrtletju letos, ko še nič ni kazalo na sproščanje razmer na domačem in tujih trgih, so kakovostnejšov Positi na preizkušenih tehnologijah HPE ponudili vodilne storitve računalništva v oblaku Microsoft Azure Stack Hub.

“Vzpostavitev storitev Azure je del naše strategije ponudbe vrhunskih storitev zasebnega oblaka, s katerimi želimo podjetjem in javnim ustanovam zagotoviti kakovostno informacijsko okolje za različne poslovne ter industrijske aplikacije,” je povedal Renčelj. Za slovenske in regionalne organizacije je ključno, da s temi storitvami pridobijo enako ali še celo boljšo kakovost storitve kot v javnem oblaku, pri čemer podatki ostajajo v Sloveniji oziroma v Evropski Uniji.

Zasebni oblaki so vse bolj aktualni, saj zaradi bližine končnim uporabnikom zagotavljajo manjšo zakasnitev pri prenašanju podatkov. Poleg tega se ponudniki lažje odzivajo na posebne zahteve uporabnikov in jim ponudijo prilagojene storitve. S prenosom aplikacij v optimizirano virtualno okolje na platformi Microsoft Azure Stack Hub uporabniki pridobijo kakovostnejšo, zmogljivejšo, bolj varno in finančno ugodnejšo infrastrukturo, kot jo lahko vzpostavijo sami.

LinkedIn
Twitter
Facebook
Email

Izberite prave storitve in rešite za vaše izzive

E-novice

Prijavite se na Posita e-novice in ostanite obveščeni o naši ponudbi, storitvah, nasvetih, aktualnem in trendih iz sveta IT.